Konikpaarden Oostvaardersplassen.

Het konikpaard komt oorspronkelijk uit Polen. Daar werd het gefokt als vervanger voor zijn uitgestorven voorvader, de tarpan. Konikpaarden worden gebruikt als wilde grazers in natuurgebieden.
©Richard van Egmond
Konikpaarden Oostvaardersplassen Lelystad.
Klik op de foto voor een grotere versie.

Bekijk hier een grotere versie van de foto: https://goo.gl/J57VwG

Aangezien de paarden in groep leven, houden ze in grote gebieden zonder problemen de vegetatie kort. Bovendien zijn ze sterker dan gedomesticeerde paarden en kunnen ze ook strenge winters aan.

De Oostvaardersplassen:
De Oostvaardersplassen vormen een natuurgebied van zo’n 5600 ha (56 km²) tussen Almere en Lelystad in de Nederlandse provincie Flevoland. Het gebied is ontstaan na de drooglegging van de Flevopolders (1950-1968) en dus relatief jong. De Oostvaardersplassen zijn van internationaal belang als moerasgebied en overwinteringsgebied voor vogels. Het gebied is ruwweg in twee gedeelten te onderscheiden: een nat (ca. 3600 ha) en een droog (ca. 2000 ha) gedeelte. Het droge gedeelte wordt gezien als een geschikte habitat voor grote grazers. Het gebied is beperkt toegankelijk voor bezoekers en geniet wettelijke bescherming. Het is vrijwel geheel aangewezen als Vogelrichtlijngebied (5505 ha) en Staatsnatuurmonument (5600 ha). Sinds 1999 is het natuurgebied voorzien van het Europees diploma voor Natuurbeheer, een erkenning door de Raad van Europa die iedere vijf jaar wordt geëvalueerd. In 2009 zijn de Oostvaardersplassen definitief aangewezen als Natura 2000-gebied. De Oostvaardersplassen worden beheerd door Staatsbosbeheer. In het gebied leven inmiddels al meer dan 25 jaar groepen uitgezette runderen, paarden en edelherten. Deze grote planteneters of hun verwante voorouders worden geacht ook in het verre verleden in Nederland te zijn voorgekomen en mede vorm te hebben gegeven aan het landschap. Men probeert deze zogenaamde grote grazers in dit natuurgebied op een “volledig natuurlijke manier” te laten leven, waarbij bijvoorbeeld kadavers van dode dieren blijven liggen en de dieren ook bij grote voedseltekorten niet worden bijgevoerd. Dit voor Nederland bijzondere beheersexperiment heeft verschillende malen tot discussie geleid.

5 gedachtes over “Konikpaarden Oostvaardersplassen.

  1. Ja die discussies, ik ben er nog niet over uit, heb nog niet een absolute mening over voor en tegen, behalve dat ik mijzelf bedenk, ze zitten ondanks het grote aantal hectaren, wel vast in dit gebied, dat is toch anders dan in natuurlijke habbitat als Polen, waar ze dan op zoek zouden gaan elders naar voedsel als het er niet is… en dat kunnen zij natuurlijk niet, dus neig ik naar… bijvoeren omdat ze niet weg kunnen trekken uit die polder….

    X

    Geliked door 1 persoon

  2. Inderdaad blijft de eindeloze discussie:-) Ik vind het een geweldig gebied waar je gewoon tussen de wilde dieren kan begeven. Nu ook heerlijk gewandeld en dan loop je ineens tussen de paarden, die wel even opkijken, maar er ook wel een beetje aan gewend zijn geraakt. Het levert altijd weer mooi beeld materiaal op.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.