De Zilverparkkade is een aaneengesloten rij gebouwen van diverse architecten en uiteenlopende stijl in Lelystad.
©Richard van Egmond
Klik op de foto voor een grotere versie.
In het kader van de vernieuwing van het stadshart in Lelystad heeft supervisor Adriaan Geuze van West 8 een plan ontwikkeld voor een kantoor en woonlocatie, de Zilverparkkade. Deze bestaat uit een serie kantoor- en appartementenpanden van wisselende hoogte die op kavels van bescheiden grootte staan. Elk van deze panden is weer ontworpen door een andere architect.
Bekende namen zijn Erick van Egeraat van EEA (Calliste), René van Zuuk van René van Zuuk architecten (Dominor), Bjarne Mastenbroek van SeARCH (The Wave), Rob Bakelaar van Tekta Architecten (Koh I Noor), Jeroen van Schooten van Van Schooten en Meyer architecten (Fensalir), Pim van der Ven van Mei Architecten en stedenbouwers (Aeratus), Paul van Bussel van De Zwarte Hond (IdentI), Habeon architecten (Zilverparkkade 130) en Harry Abels van IAA Architecten (Jocator en Klusor). Door de verkaveling ontstaat een soort mini-skyline die, vergelijkbaar in Nederland, in Vlissingen te vinden is.
Lelystad is de eerste en waarschijnlijk ook de enige stad die volgens een modernistisch gedachtegoed is opgezet. Het centrum van Lelystad werd dan ook gekenmerkt door grote, enigszins identiteitsloze, grote panden. Daarnaast was het centrum ook met de “rug” naar de omliggende dreven gebouwd. Adriaan Geuze zag dit in en heeft dit gegeven proberen te doorbreken door zowel de Zilverparkkade als het nieuwe Agoratheater, te richten naar de omringende weg (Het groene carré) Hierdoor krijgt het centrum een herkenbaarder gezicht. Ook wordt hiermee dus gebroken met de modernistische traditie. In het geval van de Zilverparkkade wordt met name een knipoog gegeven aan de grachtenpanden in Amsterdam (kleine kavels, straatgerichte gevels, verspringende dakhoogtes). Naast de Zilverparkkade en het theater worden ook grote delen van het centrum gesloopt en opnieuw ingericht. Ook hierbij valt op dat er veel verschillende architecten worden ingezet. Benthem en Crouwel tekenen voor de Zilverparkgarage en weer een andere parkeergarage is ontworpen door Maakarchitectuur.
Schitterend! Ik ben opgegroeid volgens het ouderwetse dictaat dat moderne bouwkunst ‘lelijk’ was. Tot het gasunie gebouw in organische bouwstijl in Groningen verrees. Nog steeds vind ik niet al het moderne even mooi, maar toch zitten er juweeltjes tussen. Dank!
LikeGeliked door 1 persoon
Ben het helemaal met je eens Marije. Soms is het oerlelijk, maargoed dan valt het nog steeds onder kunst:-) Bedankt voor je reactie en bezoek aan mijn website.
LikeLike
Er zullen altijd vooren tegenstanders zijn en kunst is nog altijd waard wat me, er om geeft
LikeGeliked door 1 persoon
Zeker weten dat zal je altijd blijven houden. Gelukkig maar..
LikeLike
In feite dezelfde klacht als in almere, whahahaha identiteitsloos, goed woord! Daarom zijn ze hier Poort aan het bouwen, en ook daar vind je ineens pandjes alsof je in Amsterdam zou zijn, nou neuh… nog niet 😛 hahahaha
X
LikeGeliked door 1 persoon
Dit stuk ziet er zo erg aantrekkelijk uit of jij hebt zo goed gefotografeerd….zal beiden zijn ;-0
LikeLike
That’s beautiful! I love the reflection in the sphere.
LikeGeliked door 1 persoon
Thank you very much for your visit and comment.
LikeGeliked door 1 persoon