Oostvaardersdiep.

Het Oostvaardersdiep is een langgerekt meer bij Lelystad in de provincie Flevoland. Het staat in verbinding met het Markermeer en wordt daarvan gescheiden door enkele kades. Het Oostvaardersdiep is 4 km lang en heeft een oppervlakte van 2,4 km².
©Richard van Egmond
Oostvaardersdiep (28-02-2017).
Klik op de foto voor een grotere versie.

Het Markermeer is een meer in Nederland, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland. Aan de noordoostelijke zijde grenst het aan het IJsselmeer, waarvan het eigenlijk het zuidwestelijk compartiment vormt, door een dijk daarvan afgescheiden. Het meer is driehoekig gevormd, 700 km² groot, en is op de meeste plaatsen 2 tot 4 meter diep. De diepste delen in het Markermeer zijn de Pampusputten en de vaargeul Amsterdam – Lelystad. De Pampusput voor de kust van Muiden is een voormalige zandwinput (diepte 30 m). De put is ondieper geworden door inzakken van de randen en sedimentatie van slib. De huidige diepte is er 10 tot 15 meter. Het Markermeer gaat aan de zuidkant over in het IJmeer. In het noordwestelijke deel ligt een ronde, baaiachtige inham van de Noord-Hollandse kust, de Hoornse Hop. Dit deel kan grofweg aangegeven worden met de driehoek Schardam-Hoorn-Schellinkhout.

19 gedachtes over “Oostvaardersdiep.

  1. Mag ik jou vooral een compliment geven niet alleen voor je prachtige foto’s, maar ook voor alle info die jij zo kort weet te brengen waar dan alles gewoon al in staat?

    Of ik die nu wel of niet al weet, gezien uhm ja.. Flevoland en de wateren, echt chapeau!

    X

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.