VOC schip de Batavia in Lelystad (27-03-2012).

De oorspronkelijke Batavia werd in 1628 gebouwd in opdracht van de Verenigde Oostindische Compagnie op de Peperwerf in Amsterdam.

Het was een retourschip, speciaal ontworpen om de lange reis naar en van Indië te ondernemen. Echter op 4 juni 1629 is het schip, met 332 opvarenden aan boord en met bestemming Java, op zijn eerste reis vergaan voor de kust van West-Australië. Het verhaal van deze stranding werd een bloedstollende thriller met moord en doodslag, verraad, muiterij en het recht dat uiteindelijk zegevierde.

De reconstructie van de Batavia was een initiatief van scheepsbouwmeester Willem Vos. In 1985 werd gestart met de bouw, waarbij Willem Vos op bezielende wijze leiding gaf aan een wisselende groep jongeren en de gehele bouw van het schip. Uitgangspunten waren een authentieke herbouw, met gebruikmaking van originele materialen en een bouwmethode op ambachtelijke wijze. Het schip is geheel van Deens eiken vervaardigd en is versierd met enkele honderden met de hand gesneden beelden en ornamenten. Ook tuigage en geschut werden gereconstrueerd.

Op 7 april 1995 heeft Koningin Beatrix dit schip ‘Batavia’ gedoopt, waarna het tewater is gezet. Sindsdien is de Batavia elke dag te bezoeken bij de Bataviawerf in Lelystad.

Foto’s: Richard van Egmond (http://www.rvefotografie.nl).
VOC schip de Batavia (27-03-2012).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.